2014. április 11., péntek

061. GLNP - Fabergé

Már megint alkotói válságban szenvedek, így egy csooomó bejegyzéssel el vagyok maradva... :( Valahogy nem megy most a témákra való felkészülés. Mindenesetre erőt vettem magamon, hiszen az a megtiszteltetés ért, hogy én választhattam ki a Girls Love Nail Polish klub mostani témáját:

Fabergé 


A műkincsnek számító tojásokat III. Sándor orosz cár megrendelésére tervezte Peter Carl Fabergé, az Oroszországban élő francia származású aranyműves. Sándor cár a legfontosabb ortodox ünnepen különleges ajándékkal akart kedveskedni feleségének, így arra kérte fel a mestert: készítsen olyan ajándékot, amely egyszerre húsvéti és meglepetés is. A legendás Fabergé tojások első darabját 1885-ben alkotta meg. A tojás tömör aranyból készült, amit finom, fehér zománcréteg fedett, hogy egy tojásra hasonlítson. A tojás belsejében egy miniatűr tyúkot helyezett el, amely nyitáskor felfedte a cári korona szintén miniatűr mását. Fabergé ezáltal olyan egyedülálló ékszerdobozkát készített, hogy azt követően minden évben tőle rendelt az udvar ilyen húsvéti „tojásokat”.
Néhány év múltán hivatalos cári ékszerésszé nevezték ki, s a vállalkozás minden költéségét állami pénzből finanszírozták. Egy-egy tojás elkészítése gyakran egy évig is eltartott. A cár kikötése csupán annyi volt, hogy minden tojás más-más meglepetést tartalmazzon. Az évek múlásával a tojások formavilága egyre bonyolultabbá vált, már gyémántot, ezüstöt, aranyt, rubint, smaragdot és egyéb nemes anyagokat használtak fel készítésükhöz. A Fabergé műhely elsődleges munkája ez volt. 1917-ben a családi vállalkozást államosították, s a Fabergé család elmenekült Pétervárról. 1920-ban érkeztek meg Svájcba, ahol Carl Fabergé még abban az évben elhunyt. Összesen 71 ilyen különleges tojásról tudunk, de csak 62 vészelte át a történelem viharait.

Felhasznált lakkok és kellékek:
Miss Sporty Nail Expert Whitener alaplakk
Sally Hansen Xtreme Wear - Emerald City
Ezüst kaviárgyöngyök
Rengeteg strasszkő :D 









19 megjegyzés:

  1. Hűűű! Ez nagyon Fabergé-s lett! Nagyon tetszik :D

    VálaszTörlés
  2. Úúúú, ránézek és egyszerűen imádom!*-*

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. köszi :D kár hogy olyan hamar tönkrement, én is szívesen nézegettem volna még egy pár napig

      Törlés
  3. Ez tömény kéjmámor a szemeimnek, tobzódom! Imádom!!!! Jajjjjj nagyon tetszik!

    VálaszTörlés
  4. Mondtam már, hogy túl sok szabadidőd van? :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ez így van. elég gyakran hallom másoktól is... :DDDD de amúgy maximum 1 óra volt az egész, nem olyan vészes :3

      Törlés
  5. engem nagyon irritál a körmömön a strassz kő..:( lehet csak engem egyes egyedül a világon. pedig mások körmén mindig megcsodálom,de a sajátomról felhelyezés után, kb fél óra és már szedném is le :S

    www.beautyandfashion-makeup.blogspot.com

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. engem is zavart :D megcsináltam, befotóztam, aztán már szedtem is lefelé gyorsan

      Törlés
  6. ez gyönyörű! *-*
    egyszerűen nem találom a szavakat, a többieké is csodálatos lett, de a tiéd... egyszerűen csodálatos!!! :)

    VálaszTörlés
  7. :O:O ez egyszerűen csodaszép. Nem kimondottan házimunka kompatibilis :D, de attól függetlenül gyönyörű lett :) Bár ennyi követ én sem tudnék elviselni magamon :D

    VálaszTörlés